Afbeelding: Ski

“Alle managers op skiles!”

Afgelopen week ben ik wezen skiën in de Alpen, dit heb ik op dezelfde plek gedaan als vorig jaar. Wat opviel was de andere benadering van de skileraar en het effect wat hij bereikte. Die aanpak van goed contact maken is de aanpak waar ik ook in geloof.

De leraar van dit jaar maakte heel bewust contact met zijn leerlingen, ging het gesprek aan (weliswaar in gebrekkig Nederlands) en gaf complimenten als ze het goed deden. Hij gaf iedereen eerst persoonlijke aandacht. Om daarna met de groep nieuwe ski technieken te oefenen. Het enthousiasme in de groep was vele malen groter dan in andere jaren. Er werd ook veel van elkaar geleerd en men gaf elkaar tips.  Gevolg was dat de groep een leuke en hechtere groep werd dan in andere jaren.

Een andere leraar had geen individueel contact met zijn leerlingen. Hij ging met zijn groep uitdagende opdrachten aan door zelf steeds voorop te gaan (als de stoere leider) en de kinderen uit te dagen hem zo goed mogelijk te volgen.

Overal in bedrijven zie je dit terugkomen, managers die de zaken managen door voornamelijk orders uit te zetten en problemen met mensen via afspraken oplossen. En je hebt daarnaast managers die de mensen leiden en enthousiasmeren en door in contact met elkaar te blijven ervoor zorgen dat de juiste veranderingen gerealiseerd worden.

Mooi om te zien dat verschillende aanpakken verschillende effecten hebben. Natuurlijk zijn er allerlei factoren die de uitkomst beïnvloeden en vraagt elke situatie om eigen accenten. Maar ik geloof er zelf sterk in om eerst het individuele contact te maken met de mensen die het werk moeten doen en daarna met de groep de uitdaging aangaan om de verandering samen uit te voeren. Zonder het individuele contact zal de groep ook niet het beste uit zichzelf halen en zal weerstand een makkelijkere voedingsbodem hebben. Als de groep zelf groeit door de onderlinge interactie en juiste aansturing van de manager zullen de mooiste en beste resultaten ontstaan.

Wilt u meer informatie?

Neem direct contact met ons op Contact Opnemen