Risk engineer bij NAM/Shell

Inhoud opdracht

De rol van project risk management valt binnen Shell Projects & Engineering services. Ik rapporteer aan de project services manager en functioneel aan de regionale risk management lead. Als lid van het project services team stelt de project risk management engineer zeker dat project teams rekening houden met “what-if” scenario’s wanneer ze hun project plannen implementeren. Dit doe ik door het gebruik van het risico management proces als raamwerk om risico’s te identificeren, evalueren, actieplannen te formuleren en het monitoren van deze actieplannen voor alle potentiele kansen en bedreigingen voor de project doelstellingen. Ik schrijf risico management plannen, help project teams bij het onderhouden van hun risico registers en organiseer en faciliteer workshops. Daarnaast maakt kwantitatieve risico-analyse (Cost & Schedule risk Analysis) onderdeel uit van de opdracht, voorafgaand aan decision gates en tijdens de Execution fase van grote projecten. Hiertoe werk ik samen met cost estimators, planners en projectteams en senior experts in Rijswijk en Aberdeen.           

 

Methodes en technieken

Ik maak gebruik van interview technieken, software als Primavera Risk Analysis en Chrystal Ball (Excel add-in). En organiseer en faciliteer workshops.

 

Resultaat

Risico management = project management. Door goed risico management verbetert de beheersbaarheid en voorspelbaarheid van projecten. Risico management is een communicatie- en beslissingstool. Kwantitatieve risico analyse geeft betere voorspellingen van resultaten. Dit betekent in een vroeg stadium van projecten dat scherpere verwachtingen kunnen worden afgegeven over kosten en planning. Dit kan er toe leiden dat projecten stilgelegd worden, wat beter is dan er in een later stadium achter komen dat kosten en planning de geschapen verwachtingen in negatieve zin overtreffen. Een realistische “Promise to the business” is hier de kern.

 

 

Wilt u meer informatie?

Neem direct contact met ons op Contact Opnemen